neděle 20. prosince 2015

5 nejlepších knih mého roku 2015

Hned z počátku letošního roku se mi na Instagramu podařilo najít profil produktové managerky jednoho z našich největších internetových obchodů s knihami Martinus.cz. Díky ní jsem v tomto roce objevila spoustu knih, které mi byli intelektuálními průvodci i zdrojem inspirace. A protože sama často dám na doporučení jiných velkých čtenářů, chtěla bych se s vámi o jejich tituly podělit.
 
Radku jsem začala sledovat na Facebooku poté, co si ji do přátel přidalo několik mých kamarádů. Často se na jejím profilu dozvíte něco z jejího života matky dvou malých dětí, právničky na mateřské a spisovatelky na úvazek takový, jaký jí její děti dovolí. Vše vždy píše tak úsměvnou a zábavnou formou, že jsem neodolala a její knihu si přinesla domů, aniž bych toho o ní moc věděla předem (a zajíce v pytli já většinou nekupuju, takže to byl odvážný krok).
Radka velmi otevřeným, čtivým způsobem píše o osudu dívky, které zemřou oba rodiče, a ona je nucena se s tím vyrovnat. Díky ní pochopíte, proč někteří lidé nedokážou vstát z postele nebo se prostě donutit jít na přijímací pohovor. Mně kniha otevřela jiný pohled na mnoho tématm mezi životem a smrtí, mimo jiné (a především) na vztahy.
 
Kniha o tom, jak je těžké být spisovatelem a jak soutěživost vládne i tomuto oboru. Kniha o tom, jak těžké je přátelství dvou mužů a jedné ženy, zvlášť ve chvíli, kdy se z toho vyvine něco silnějšího. Kniha, u které do poslední chvíle přemýšlíte nad tím, jak to vlastně může dopadnout. A nakonec zjistíte, že závěr je tak geniální, že rychle musíte listovat na začátek, abyste si ověřili, že si to pamatujete dobře. A pak už jen sedíte a žasnete.
 
Mě samotnou dostalo už věnování: "Máme, která vždycky říkala, že bych měla psát." Autorka do své prvotiny zakomponovala příběh z knihy Milenec lady Chatterleyové tak skvělým způsobem, že navzdory své romantice příběh nečpí přeslazeností. Velmi čtivým způsobem se na pozadí příběhu schopné obchodnice, která ztratila práci, a velké čtenářky, která se zapojí do zvýšení výnosnosti jednoho místního antikvariátu, v jedné osobě odehrává cesta ke zjištění, že ve chvíli dosažení našich největších snů najednou můžeme zjistit, že jsme stáli o změnu něčeho, co bylo tím nejlepším v našem životě. Že existují druhé šance, ale musíme si na ně počkat. Že peníze a úspěch nemusí nutně přinést naplnění a obohacení.
 
Silný příběh ze současného Afghanistánu vypráví o vzpomínkách na dětství a tuto zemi před tím, než byla nenapravitelně zničena. Mluví o tamních zvycích, povaze lidí i nutnosti se změni po emigraci do USA. Vypovídá o tom, jak už v dětství víme, co je správné, přestože nemáme vždy odvahu to udělat. Vypovídá také o tom, že v dospělosti často můžeme dostat druhou šanci, kterou už nesmíme promrhat.
 
Tak jako v knize Bůh chodí po světě vždycky inkognito i zde autor skrze zajímavý příběh pojišťovacího agenta vysvětluje psychologické metody a dává čtenářům moudré rady, které můžeme aplikovat v našich životech s cílem být vyrovnanější, spokojenější a naplněnější. Přes určitou dávku prvoplánovitosti, se kterou se musíte hned na začátku smířit, je kniha zajímavou exkurzí do lidské mysli i duše.


Žádné komentáře: