úterý 14. dubna 2009

Je láska směšná?


Nedávno jsme se v rozhovoru s jednou mou kamarádkou dotkly této otázky. Řekla mi, že po diskuzi se svým přítelem se shodli na tom, že láska je skutečně směšná: člověk dělá věci, které by za normálních okolností nedělal, má hlavu v oblacích, zdětinští a pád na zem je pak příliš bolestivý.

Musela jsem nad tím přemýšlet... spojení "směšná láska" mi evokuje vzpomínku na Směšné lásky Milana Kundery. Nevím, o čem píše Kundera (asi si budu muset opět rozšířit své vzdělání), ale to spojení je samo o sobě alespoň pro mě zajímavé.

Je pravda, že lidé, kteří jsou zamilovaní, dělají věci, které jsou postavené na hlavu. Třeba jedou z Ostravy do Prahy jen pro to, aby mohli být s milovanou osobou. Věnují jí veškerý svůj čas a energii. Nosí jí kytky a píší básně. Neustále se usmívají a mají chuť tančit a zpívat bez přestání. A jak se na ně dívají druzí lidé? Většinou jen mávnou rukou a řeknou: "Nech ho, vždyť je zamilovaný." Myslím si ale, že všichni ti, kteří tvrdí, že je láska směšná, vlastně ani nikdy nebyli pořádně zamilovaní. Tohle totiž podle mě dokáže říct jen člověk, který ten pocit nikdy nepoznal. Pokud by věděl, co znamená milovat, nikdy by neřekl, že tento cit je směšný.

Co je směšného na tom chtít někoho udělat šťastným? Co je směšného na tom mít strach ze ztráty osoby, která je mi nejbližší? Co je směšného na potřebě držet ruku člověka, který ví, co si myslím, co mám ráda a co potřebuji?! Nic. To jediné, co je na tom všem směšné, jsou lidé, kteří si hrají na kameny, které nic necítí a které vlastně ani nic nezajímá. Láska dokáže zesílit každý náš pocit, dokáže změnit stereotyp každého dne, dokáže z nás udělat lidi, kteří se konečně jednou nerozhodují zodpovědně, ale impulsivně, srdcem, a ne rozumem.

Láska není směšná, to jen lidé z ní dělají něco, čím jsou ve skutečnosti oni sami.

5 komentářů:

Silence.amie řekl(a)...

Nevím, jestli komentuji Tvá slova, nebo dnešní odpoledne, ale ...
Lights will guide you home, And ignite your bones,
And I will try to fix you.

máří řekl(a)...

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Katy řekl(a)...

Ahoj, máš krásný blog, ale nemohu s tímto článkem úplně souhlasit. To, co tady popisuješ, není láska, ale zamilovanost. A ta je v mých očích opravdu směšná. Ale opravdová láska, ta která neblokuje rozum ani city, ale pojí oboje dohromady, to je cit, který zná jen málo lidí. Opravdová Láska, taková, jaká má být, je popsána v Bibli v 1. Korintským, 13. kapitole, 1.-13. verš. To je Láska, pro kterou stojí za to být v očích druhých lidí třeba i směšný. Takovou lásku znám a toužím dávat dál.

Maru řekl(a)...

Ahoj Katy, máš pravdu, možná tu opravdu popisuji jen zamilovanost. Ale ani ta nemusí být nevyhnutelně směšná. A souhlasím s tebou v tom, že nejlepší je, když se zamilovanost pak promění v lásku, která je popisována v listu Korintským.

Silence.amie řekl(a)...

Katy - píšeš: "... cit, která zná jen málo lidí." Nemyslím si, že ZNÁ je to pravé slovo. Cítit, prožít, létat...Na druhou stranu je tohle subjektivní ,ale i tak Ti přeju, abys lásku ne znala, ale abys létala.