středa 24. prosince 2008

Not ready to make nice

Na začátku byla věta: Stydíme se, že prezident USA je z Texasu. Ta věta padla v předvečer druhé irácké války na londýnském koncertu texaské skupiny Dixie Chicks v roce v 2003 a řekla ji frontmanka skupiny Natalie Maines. Pro to, co následovalo, má angličtina slovo backlash.

backlash = a strong negative reaction by a large number of people, for example to sth that has recently changed in society

Natalie Maines tehdy londýskému publiku řekla: „Just so you know, we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas.“ Tehdy to vypadalo že tím urazila nejen prezidenta Bushe, ale s ním i celý Texas a vlastně celou Ameriku. Shame on her!


Dixie Chicks, do té doby hýčkaná dámská kapela americké country music, měla najednou utrum. Rozhlasové stanice po celých Státech přestaly hrát jejich písničky, Natalie Maines dostávala výhružné dopisy typu „You better shut up and sing or your life will be over!“. Nic nového pod sluncem, prostě – kdo nejde s námi, jde proti nám.

Kapela ten tlak vydržela a dneska je zpátky na výsluní.Dixie Chicks se na scénu vrátily písničkou Not ready to make nice, která v roce 2007 získala tři Grammy. Napsaly ji společně všechny tři členky skupiny a je o tom, jak dnes vidí dobu, kdy se na ně snesl hněv národa.
Jan Jelínek

Já se s touto písničkou setkala poprvé v létě 2007, když ji moje kamarádka přivezla z USA jako čerstvý hit. V té době ji ještě nehrálo žádné naše rádio a nebyla ani v povědomí mých spolužáků. Vracím se k ní po roce a půl s nostalgií a znovu žasnu nad jejími slovy.

1 komentář:

máří řekl(a)...

Děkuju, že mi ta píseň neunikla...